Eksta Bostads certifierar passivhus i Vallda Heberg

Eksta Bostads AB bygger ett helt område med enbart passivhus i Vallda Heberg, Kungsbacka. Detta unikt energieffektiva område omfattar 71 bostäder, en förskola och ett äldreboende. Först ut är villorna. Den nu certifierade byggnaden är en av 26 liknande enfamiljshus. Entreprenör är NCC Construction med NCC Teknik som projektör.

– Låga driftkostnader får ett allt större värde och väger tungt när våra kunder beslutar sig för att köpa. Det gynnar både miljön och plånboken. Alla 26 villorna på Vallda Heberg är redan sålda och det var kö för att få ett hus.  Så visst finns en marknad för passivhusvillor, säger vd Christer Kilersjö, på Eksta Bostads AB.

Begreppet passivhus– hus som knappt behöver värmetillskott, lockar allt fler kunder. 

- För att begrepp inte ska missbrukas och kunden verkligen får vad som utlovats är det bra att denna certifiering finns, säger Anders Ljungberg på NCC Teknik, region Väst som också ser detta som en del i en kvalitetssäkring.

Den certifierade byggnaden är ett enfamiljshus med en uppvärmd area på 140 m2 fördelat på två plan. Byggnaden har ett från- och tillufts ventilationssystem med värmeväxlare och ett fjärrvärmekopplat värmebatteri i tilluften. Den värme som behöver tillföras kommer från 40 procent solenergi och resten från biobränsle.

Byggnaden som projekterats och certifierats utifrån kriterierna för passivhus i FEBY09 har klarat skallkravet på max värmeförlusteffekt vid dimensionerande utetemperatur. 

- Vi valde ut den byggnad med sämst förutsättningar vad gäller solinstrålning inför certifieringen. Samma byggnad men i söderorienterat läge hade klarat även rekommendationerna för årsenergi, säger Eje Sandberg, Aton teknikkonsult som granskat handlingarna åt Sveriges Centrum för Nollenergihus.