Hållbart byggande i Västerås visar vägen

Två flerbostadhus i Notuddsparken, Västerås är nu certifierade för FEBYGuld. Det borgar för mycket låga energikostnader under byggnadernas hela livstid. Men Bright Livings vision för hållbart byggande har många dimensioner.

Gruppen bakom Bright Living började att bygga småhus i mer konventionellt utförande. Sen ville de utveckla hållbart byggande. Inspirerade av projektet ”One tonne Life” uppförde de 10 parhuslägenheter i Alingsås som gav bra respons och erfarenheter att gå vidare från.

Med Västeråsprojektet vill Bright Living visa att man kan bygga riktigt hållbart från grunden och i alla dess bemärkelser. Istället för en betongkonstruktion har valts massivträ som innebär noll utsläpp från betong, inlagrad koldioxid i trästommen så länge huset består, miljövänliga materialval som Svanen accepterat i sin Svanenmärkning och minimerade energiförluster till den låga nivå som krävs enligt FEBYGuld. 

Men inte bara byggnaden ska man vara stolt över, visionen är att också kunna leva i ett hållbart samhälle. Därför ingår ett medlemskap i föreningens bilpool, där föreningen själv äger elbilarna och med det smarta bokningssystem och prissättningar för bilarnas användning ska bil från den gemensamma bilpoolen vara det självklara valet. Hemköpsmat kan ställas in i det gemensamma kylda rummet för matleveranser. För småresor och inköpsrundor tar man gärna cykeln eftersom även lådcyklar ingår i konceptet. 

 – Bra parkeringstänk enligt stadens vision om ”den perfekta cykelparkeringen”, där guldnivån passade väl in, liksom plats för cykelservice, säger Peter Dahlkvist från Bright Living som själv är cykelentusiast.

Även social hållbarhet har man integrerat genom samarbete med Västerås Stadsmission, där två lägenheter erbjuds hemlösa med ett tidsbegränsat boende för att sedan kunna slussas ut till ett normalt liv. Detta sker inom Stadsmissionens ram.  

 - Kring detta finns ett helhetstänk och vi ser gärna att fler byggföretag och förvaltare tillämpar denna modell, menar Peter. En modell som säkert skulle kunna ingå som del i många kommuners planvisioner. 

 - Vad vi lärt oss från projektet är att det långsiktigt ekonomiskt är värt att bygga energieffektivt, säger Peter, om man bara tidigt stämmer av konsekvenserna för olika lösningar i energikalkylen. Att bygga i massiv träkonstruktion med avseende på brand, ljud och konstruktion har varit ganska krävande, men nu har vi den kunskapen med oss framöver. Även Svanenmärkningens krav på kemiskt riskfria material har tagit sin tid. Här har dock otroligt mycket hänt de senaste åren och ett väsentligt större utbud på produkter som uppfyller Svanens krav finns idag. Dessa krav sätter en bra press på leverantörerna, menar Peter.

Kontakta 
Peter Dahlkvist, Bright Living AB, 0706-215071

Projektdata
Stomme i KL-trä. 41 lägenheter i bostadsrätt.

Fjärrvärme med värmebatteri i lägenheten och distribution via tilluftsystemet. 

60 kW solcellsel.

Läs mer
FEBYGuld: feby.se

Hemsidan; Notuddsparken.se 

Googla på ”Den perfekta cykelparkeringen